Diversiteit en keuzes maken

 

Veel is vaak fijn. Van een vitrine met heel veel verschillende, prachtige bonbons kun je helemaal blij worden. Maar als je er één mag uitkiezen, valt dat nog helemaal niet mee. Als je er een kiest, blijven er namelijk zo verschrikkelijk veel lekkere bonbons over die je niet hebt gekozen.

Psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat mensen van teveel diversiteit niet blij worden. Ze zien dan door de bomen het bos niet meer en kunnen moeilijk kiezen. Als in een winkel bijvoorbeeld een grote diversiteit aan soorten jam in de schappen staat, blijkt dat de klanten minder geneigd zijn om een potje van te kopen. Staan er vijf of zes soorten, dan zal men er sneller één in z'n winkelkarretje leggen.

Dat we van een grote diversiteit niet altijd even gelukkig worden, is te merken aan heel simpele, huiselijke dingen. Neem nou je vakantiefoto's. Als je op reis bent, maak je foto's van alle mooie plaatsen en leuke dingen die je tegenkomt. Maar zet je alle foto's van alle vakanties in een groot, ongesorteerd bestand bij elkaar, dan is het niet zo prettig om ze te bekijken.

De verzameling is te divers en onoverzichtelijk. Je wilt ze allereerst sorteren in mapjes met alles van een bepaalde plaats of een bepaalde dag bij elkaar. En dan is het natuurlijk ook leuk om van de mooiste exemplaren een Albelli fotoboek te maken. Zo worden ze extra uitgelicht en kijk je er met meer plezier naar.

Maar toch blijft veel vaak fijn. Eén fotoboek is niet zo veel. Er zijn nog zo veel meer thema's die de moeite waard zijn om zo'n boek over samen te stellen. En als je eenmaal een Albelli fotoboek hebt samengesteld, maak je er in een handomdraai nog een paar bij. In plaats van een ongesorteerde stroom aan plaatjes op je beeldscherm, kun je nu een boek pakken waar alles overzichtelijk en mooi bij elkaar staat.

Zulke boeken blijf je pakken. Alleen of, nog leuker, samen met een vriend of vriendin. Liefst iemand die er zelf bij was toen de foto's gemaakt werden. Of iemand die van plan is om naar diezelfde plek op vakantie te gaan. Maar bedenk wel dat te veel diversiteit niet gelukkig maakt. Laat niet de hele stapel boeken tegelijk zien, maar kies er enkele uit. Zo blijft het leuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>